Unicef heeft deze maand een rapport gepubliceerd met de titel Covid-19 and looming debt crisis. Het rapport toont aan dat de coronapandemie leidt tot een wereldwijde ramp in het onderwijs: nu al ziet men een daling van de onderwijsbudgetten in landen met een zware schuldenlast. Een kwart van de lage- en middeninkomenslanden – waar 200 miljoen kinderen leven – heeft al een schuldenberg of loopt zelfs het risico om die nog hoger te maken.
Een op de acht landen geeft meer uit aan de afbetaling van schulden dan aan onderwijs, gezondheid en sociale zekerheid. In landen als Gambia, Haïti, Tsjaad en Zuid-Soedan gaan voor iedere euro besteed aan onderwijs, gezondheidszorg en sociale bescherming er drie naar de aflossing van schulden.
De daling van de onderwijsbudgetten is absoluut een ramp in deze landen, net nu ieder land moet investeren in de verbetering en aanpassing van het onderwijs en de scholen.
Unicef pleit daarom voor het invoeren van een nieuw internationaal systeem, een alomvattende schuldverlichting en -herstructering om tot een inclusief, duurzaam en kindvriendelijk herstel te komen. Aangepaste steun aan arme landen met een zware schuldenlast is onvermijdelijk. Daarbij hoort een grotere transparantie van de schulden en schuldeisers.
Kinderen die leven in landen waar weinig middelen worden uitgetrokken voor onderwijs, gezondheid en sociale bescherming, maken weinig tot geen kans om aan de armoede te ontsnappen.
Samen met Unicef en de wereldvakbond Education International, waarvan ACOD Onderwijs deel uitmaakt, roepen wij op tot een wereldwijde actie: bescherm de sociale uitgaven en garandeer vooral het recht van ieder kind op sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.
Je kan het rapport van Unicef hier lezen.
Jean-Luc Barbery adjunct-algemeen secretaris Wil je de auteur contacteren? Stuur hem dan een e-mail. |