De federale regering heeft de mogelijkheid gecreëerd om je eindejaarstoelage om te zetten in een budget om een fiets te leasen. Dit betekent niet dat je iets extra krijgt, je betaalt je fietsleasing met (een deel van) je eindejaarstoelage. Deze maatregel is alleszins fiscaal interessant, want je mag het volledige brutobedrag van je eindejaarstoelage hiervoor aanspreken. De Vlaamse regering heeft het juridisch mogelijk gemaakt om vanaf 1 januari 2025 dit ook in het onderwijs toe te passen.
Opgelet: omdat de leasing gefinancierd wordt met je eindejaarstoelage van december 2025, hangt het van je bestuur af wanneer de leasing kan aanvangen. Als je bestuur de leasing wil prefinancieren, dan kan ze al op 1 januari 2025 ingaan, anders moet je wachten op de eindejaarstoelage van december 2025 en kan je pas in januari 2026 gaan leasen. Je moet alleszins voor eind 2024 laten weten of je een fiets wil leasen.
Als personeelslid ben je uiteraard niet verplicht hieraan deel te nemen. Bovendien is ook je bestuur* vrij om deze mogelijkheid te voorzien. Als het meestapt in dit verhaal, moet er nog een en ander vastgelegd worden.
Om te beginnen moet het bestuur met een of meer leasingfirma’s een raamcontract afsluiten waarin de prijzen, het aanbod, de duur van de overeenkomst en de modaliteiten bij uitstap vastgelegd worden. Het moet ook bepalen welke personeelsleden – bijvoorbeeld enkel de vast benoemden of enkel bepaalde ambten – van de overeenkomst kunnen genieten. Eventueel kan het de regeling in fasen invoeren. Over al deze bepalingen moet onderhandeld worden tussen de besturen en de vakbonden.
Verder moet het bestuur procedures vastleggen voor o.m. volgende situaties:
- Het personeelslid stapt over naar een ander bestuur of treedt uit dienst.
- Het personeelslid gaat deeltijds werken.
- Het personeelslid is langdurig afwezig wegens ziekte.
De personeelsleden die in de regeling zijn opgenomen, kunnen met de leasingfirma een contract afsluiten. De firma laat dit weten aan het bestuur, dat het op zijn beurt aan het ministerie of het sociaal secretariaat meldt. Dat betaalt het huurgeld aan de leasingfirma. Als het bedrag lager is dan de bruto-eindejaarstoelage, dan wordt het saldo uitbetaald onder de vorm van de eindejaarstoelage. Als het bedrag hoger is en de eindejaarstoelage niet volstaat, dan rekent je bestuur het saldo jaarlijks aan jou door.
Wie bij meer dan een bestuur werkt, kan bij slechts een daarvan een fiets leasen, maar mag wel gebruik maken van zijn volledige eindejaarstoelage.
Niet alleen statutaire personeelsleden kunnen van deze mogelijkheid gebruik maken. Contractuele personeelsleden die recht hebben op een eindejaarstoelage, vallen sowieso onder de federale regeling en hebben dus ook het recht om met (een deel van) hun eindejaarstoelage een fiets te leasen.
Wie op deze manier een fiets least, behoudt zijn recht op een fietsvergoeding. Hieronder vind je een paar voorbeelden om een idee te geven van wat de eindejaarstoelage in december 2023 bruto inhield.
- Onderwijzer, 16/22 gewerkt, 3 jaar geldelijke anciënniteit: 1255,65 euro
- Kleuteronderwijzer, 16/24 gewerkt, 27 jaar geldelijke anciënniteit: 1527,27 euro
- Leraar secundair onderwijs (master), voltijds gewerkt, 30 jaar geldelijke anciënniteit: 2700,25 euro
- Leraar basiseducatie, voltijds gewerkt, 13 jaar geldelijke anciënniteit: 3191,68 euro
- Praktijklector, voltijds gewerkt, 9 jaar geldelijke anciënniteit: 2127,94 euro
- Lector, voltijds gewerkt, 25 jaar geldelijke anciënniteit: 2824,12 euro
- ATP (5.1), voltijds gewerkt, 25 jaar geldelijke anciënniteit: 2880,22 euro
- Hoogleraar: voltijds gewerkt, 23 jaar geldelijke anciënniteit: 6020,10 euro
Wat met je pensioen? Voor contractuele personeelsleden of personeelsleden die als tijdelijke met pensioen gaan, heeft deze regeling wel gevolgen. Omdat de bruto-eindejaarstoelage wordt omgezet in een budget voor fietsleasing, wordt er geen sociale bijdrage betaald en draag je niet af voor je pensioen.
Voor ambtenaren − en dus voor vast benoemde personeelsleden − komt de eindejaarstoelage niet in aanmerking voor het pensioenbedrag en heeft het dus geen belang of je ze omzet in een budget voor fietsleasing of niet.
* Met ‘bestuur’ bedoelen wij het school- of centrumbestuur (niet-hoger onderwijs), het hogeschoolbestuur of het universiteitsbestuur.
Nancy Libert algemeen secretaris Wil je de auteur contacteren? Stuur haar dan een e-mail. |