Bijkomende preventieve veiligheidsmaatregelen
De evolutie van de coronacijfers – zowel in de maatschappij als in de scholen – wordt op de voet gevolgd. De cijfers in de scholen liggen een stuk lager dan voor de kerstvakantie en ze liggen lager dan in de brede maatschappij. Bovendien staat ons land er nog steeds beter voor dan de meeste andere Europese landen. Onderwijs blijft één van de prioritaire sectoren van de maatschappij.
Door de circulatie van coronavarianten blijft voorzichtigheid echter geboden. Daarom heeft onderwijsminister Ben Weyts samen met de onderwijspartners en in overleg met de virologen beslist bijkomende preventieve veiligheidsmaatregelen te nemen.
- Het brede Vlaamse onderwijsveld legt een voorstel over de krokusvakantie ter goedkeuring voor aan het Overlegcomité (dat vrijdag samenkomt). Dat voorstel houdt in dat er tijdens de week voor de krokusvakantie – van 8 tot en met 12 februari – een afkoelingsperiode wordt ingelast in het gewoon secundair onderwijs. Deze week vullen scholen in met collectief, voltijds afstandsonderwijs. Het is belangrijk om tijdens deze week afstandsonderwijs sterk in te zetten op de motivatie en het welbevinden van je leerlingen. Scholen kunnen kwetsbare leerlingen op elk moment begeleiden op school. Ook dan respecteren ze de veiligheidsregels die nu gelden in het leerplichtonderwijs.Deze maatregel geldt niet voor:
- het basisonderwijs: tijdens de noodzakelijke noodopvang zouden teveel leerlingen uit verschillende klassen en scholen gemengd worden. De cijfers tonen aan dat de maatregelen die in het basisonderwijs gelden efficiënt zijn. Blijf ze zeker nauwgezet opvolgen;
- BuSO OV 1 en 2 uit zorg voor deze kwetsbare leerlingen voor wie afstandsonderwijs niet vanzelfsprekend is;
- het deeltijds kunst- en het volwassenenonderwijs waar code rood al erg strenge maatregelen oplegt.
- Vanaf maandag 25 januari dragen alle leraren en leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs uit voorzorg een mondmasker zodra een leerling of leraar besmet is en in isolatie of in quarantaine moet. In het buitengewoon basisonderwijs pas je dit toe in de laatstejaarsgroep voor die leerlingen voor wie het mogelijk is. Concreet dragen deze leerlingen verplicht een mondmasker:
- in de hele school — in de klas en op de speelplaats;
- voor een periode van 14 dagen na het laatste contact met de betrokken leerling of het betrokken personeelslid;
- in het volledige leerjaar van de leerling of het personeelslid dat in quarantaine of isolatie moet.Ook in andere gevallen kan het CLB voorstellen dat de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs een mondmasker dragen.
Dit bericht komt uit Schooldirect – nieuwsbrief voor directeurs en vertolkt niet per se de mening van ACOD Onderwijs. We publiceren het enkel om onze leden zo volledig mogelijk te informeren.