De Vlaamse regering heeft beslist om vanaf 1 september 2025 de inschrijvingsgelden van het volwassenenonderwijs aan te passen. Hierdoor dreigen heel wat opleidingen (fors) duurder te worden. Dat hypothekeert de vrije toegang tot levenslang leren, ook voor wie niet tot een sociaal kwetsbare groep behoort.
Toegankelijkheid van het volwassenenonderwijs komt in het gedrang
De verhoging van tarieven, vooral die van 1,50 naar 4 euro, zal drempels opwerpen voor kwetsbare groepen, maar ook gemotiveerde burgers met beperkte middelen kunnen hierdoor afhaken. Onderwijs moet een hefboom blijven, geen privilege.
Onzekerheid voor heel wat personeelsleden
Als die inschrijvingen dalen, komt de werkzekerheid van het personeel van het volwassenenonderwijs onder druk te staan. Vooral in opleidingen die een duidelijke maatschappelijke meerwaarde of een belangrijke aanvulling op de professionele loopbaan bieden, zullen we de gevolgen het sterkst voelen.
Administratieve complexiteit
De veelheid aan tarieven, uitzonderingen en overgangsmaatregelen kan leiden tot verwarring en verhoogde administratieve lasten voor de centra.
Geen goed nieuws voor Vlaanderen
Nu al zijn we een slechte leerling op vlak van levenslang en levensbreed leren. Door financiële drempels op te werpen, zal dit niet verbeteren, integendeel.
Een zeer enge kijk op de samenleving
De opleidingen die door de regering ‘hobby-opleidingen’ genoemd worden, hebben wel degelijk maatschappelijk nut. Sommige cursisten volgen een taalopleiding om er professioneel op vooruit te gaan, anderen vinden er belangrijke sociale contacten.
Wij vragen:
– Een beleid dat investeert in mensen, niet bespaart op hun ontwikkeling.
– Een open visie op een toegankelijk volwassenenonderwijs.
– Een sociaal rechtvaardig én efficiënt beleid dat een leven lang en breed leren stimuleert voor elke burger.
Teken de petitie, klik hier.