“We blijven het maximaal mogelijke doen om zoveel mogelijk scholen open te houden. Net daarom grijpen we daar waar nodig kordaat in met maatregelen afgestemd op de lokale situatie en dit op grond van de geldende draaiboeken. In sommige gevallen betekent dat de sluiting van één of meerdere klassen, in andere gevallen zelfs van een hele school. Van de bijna 4.000 scholen in Vlaanderen is er vandaag een twintigtal volledig gesloten en een dertigtal deels gesloten. Zeg nooit nooit maar in het gros van de scholen stelt zich geen groot probleem en dus moeten we die ook niet sluiten” zegt onderwijsminister Weyts.
Dinsdag spreekt de RAG zich uit over eventuele aanpassingen aan de teststrategie in functie van de Britse maar ook klassieke variant.
Weyts meldt intussen wel nieuwe Vlaanderenbrede maatregelen die worden genomen bovenop de bestaande strenge veiligheidsmaatregelen:
- Het is duidelijk dat de teststrategie zoals deze voor de hele samenleving geldt, niet afdoende is om alle vragen van het onderwijs te kunnen beantwoorden. Daarom werkte het onderwijsveld een eigen teststrategie uit die nu stelselmatig wordt uitgerold. Deze is gestoeld op twee sporen.
Van zodra er een mogelijke besmetting binnen de schoolmuren wordt gemeld, zal er een sneltest worden aangeboden op dag 1 aan alle hoog risico contacten. Deze sneltest wordt afgenomen door vrijwilligers van het Rode Kruis in samenwerking met de CLB’s. Indien de sneltest negatief is, volgt er een PCR-test op dag 7. Intussen blijven betrokken leerlingen of leerkrachten in quarantaine. Het voordeel van de sneltesten is dat er een onmiddellijk testresultaat is. Zo worden superverspreiders onmiddellijk gedetecteerd en kunnen clusteruitbraken worden verhinderd of beperkt – essentieel in het kader van de strijd tegen de Britse maar ook de klassieke variant. In tegenstelling tot sneltesten, kunnen PCR-testen positief zijn op grond van een besmetting in het verleden, zonder actueel besmettingsgevaar. Tot slot kunnen sneltesten ook worden afgenomen door vrijwilligers van het Rode Kruis Vlaanderen, zonder de eerstelijnszorg of ziekenhuispersoneel te belasten. Al 600 vrijwilligers van het Rode Kruis Vlaanderen werden opgeleid om de sneltesten af te nemen. Afhankelijk van de lokale afspraken worden deze ingezet.
Bij vermoeden van een cluster kan naar het tweede spoor worden geschakeld en worden mobiele testteams ingeschakeld die met een bus ter plaatse komen. Deze teams kunnen in sneltempo bij duizenden mensen keelwissers afnemen voor PCR testen. Naast het UZA staat nu ook de UZGent klaar om teams te laten uitrukken. - Tot op heden werden kinderen in de lagere school, wanneer ze in contact kwamen met een besmet kind, nog beschouwd als een laag risico contact. Vanaf morgen worden zij beschouwd als een hoog risico contact. Concreet betekent dit dat veel meer kinderen zullen worden getest. De isolatietermijn voor besmette kinderen wordt, net zoals voor volwassenen, met bijna de helft verlengd tot 10 dagen.
- De CLB’s hebben extra middelen en mensen gekregen en richten zich prioritair op het contactonderzoek en testen en schorsen waar nodig de reguliere opdrachten zoals medische consultaties, IQ-testing, attestering enz..
- Morgen overleggen de bevoegde ministers van Sport en Jeugd over de buitenschoolse activiteiten van kinderen onder 13 jaar. Afgelopen dagen werd immers vastgesteld dat via sportclubs en jeugdactiviteiten besmettingen plaatsvonden.
Sowieso houden we de vinger aan de pols met ons wekelijks overleg met het onderwijsveld.
Dit bericht is een mededeling van minister van onderwijs Ben Weyts en vertolkt niet per se de mening van ACOD Onderwijs. We publiceren het enkel om onze leden zo volledig mogelijk te informeren.
Lees hier de reactie van algemeen secretaris Nancy Libert.