De afgelopen weken is Lieven Boeve (de directeur-generaal van VSKO) met de regelmaat van de klok in de media verschenen om lucht te geven aan de verzuchtingen van zijn organisatie. Zo zouden alle leraars in het secundair onderwijs 22 uur moeten werken en moet de vlakke loopbaan – door meer flexibiliteit – doorbroken worden. Tussendoor liet hij ook verstaan dat de gebouwensubsidies ontoereikend zijn.
De minister heeft steeds bedachtzaam en met terughoudendheid gereageerd. Ook wij hebben er de voorkeur aan gegeven om rustig te blijven. Wij willen de discussie graag aangaan in het kader van een globaal loopbaandebat, maar dan moeten we wel eerst gevraagd worden om dit debat te voeren.
Tot op vandaag – 12 juni – hebben wij nog geen enkele uitnodiging ontvangen. Als de minister vervolgens in het parlement en in de media van bepaalde onderwerpen verklaart dat ze in het loopbaandebat aan bod zullen komen, dan zijn wij toch enigszins verbaasd. Bovendien lezen we dat de minister dit debat tegen het einde van het kalenderjaar wil afronden. Dit vinden wij totaal onrealistisch.
ACOD Onderwijs vraagt eerst en vooral dat het debat wordt opgestart met een duidelijke afbakening van de doelen. Zolang hierover geen consensus is, zal iedere partij op elk moment haar doelen vooropstellen en trachten door te drukken. De tussenkomsten van Lieven Boeve illustreren dit treffend. Duidelijke doestellingen zullen ons ook toelaten om vooraf te beslissen of we bereid zijn aan dit debat deel te nemen. Is het de bedoeling dat een grote groep personeelsleden alle inspanningen moet leveren om de beginnende leerkrachten een betere start te geven? Zullen de personeelsleden op de werkvloer moeten opdraaien voor de creatie van een groter middenkader? Als het antwoord bevestigend is, dan zal het loopbaandebat zonder ons plaatsvinden.
ACOD Onderwijs wil vertrekken van de vraag hoe we het werk van de leraar beheersbaar kunnen maken. De taak van de leerkracht moet duidelijker afgebakend worden, zowel in tijd als in ruimte. Nu is dat niet het geval. Door de elektronische communicatiemiddelen – e-mail, Smartschool,… – denken sommige ouders en leerlingen dat een leerkracht 24 uur op 24 bereikbaar is en dit 7 dagen op 7. Bovendien kunnen directeurs hun personeelsleden onbeperkt oproepen om te vergaderen. Dat deze vergadertijd niet begrensd is, is niet altijd bevorderlijk voor de efficiëntie. Werkbaar werk is een slogan die al een tijdje meegaat, maar die vandaag meer dan ooit van toepassing is. Dit werkbaar werk moet gerealiseerd worden voor alle personeelsleden en niet voor de ene groep ten koste van de andere groep.
Vooralsnog blijven we nog op onze honger. En met de vakantie in zicht zal het sowieso afwachten zijn tot september. In het hoger onderwijs is september de periode voor een tweede zit. Hiervan kunnen we voor de minister niet spreken, aangezien er geen eerste zittijd geweest is.
Reageren kan door een e-mail te sturen naar Raf De Weerdt