ACOD Onderwijs heeft inzage gekregen in drie rapporten die de OETO (Organisatie voor economie en tegen het onderwijs) volgende week zal presenteren.
Het gaat om een vergelijking van het aantal zichtbare prestaties van nieuwslezers, atleten en diensthoofden in verschillende landen.
“De resultaten van deze vergelijkende onderzoeken zijn verrassend en verontrustend”, zegt Raf De Weerdt, algemeen secretaris van ACOD Onderwijs.
Journalisme at a glance
Een nieuwslezer in Vlaanderen komt 130 uren op jaarbasis op het scherm. In Zwitserland presteert de gemiddelde nieuwslezer 1300 uren op jaarbasis. In Noord-Korea gaat het om13.000 uren.
Conclusie: de Vlaamse nieuwslezer presteert sterk onder het gemiddelde.
Opmerking: in Zwitserland werden naast de tijd om de nieuwslezer op te maken, ook de herhalingen tijdens de nachtelijke nieuwsloop meegeteld. Wat Noord-Korea betreft, is het mogelijk dat de uren van meerdere nieuwslezers werden samengeteld, omdat onze onderzoekers de verschillende nieuwslezers niet goed van elkaar kunnen onderscheiden. Dit alles hoeft echter geen impact te hebben onze conclusie.
Conclusie: De Vlaamse nieuwslezer is een overbetaalde en onderpresterende profiteur. Sorry Martine.
Athletisme at a glance
Een Jamaicaanse atleet op de 100 meter sprint presteert 0,0416 uren op jaarbasis (ongeveer 15 wedstrijden). Een marathonloper uit Kenia presteert ongeveer 6,5 uren op jaarbasis. De OETO onderzoekt nog of de gehanteerde methode adequaat genoeg is, maar ervaart dit niet als een beletsel om al conclusies te trekken.
Conclusie: De sprintende Jamaicaan moet zich schamen voor zijn zeer minimalistische prestaties. Sorry Usain.
Heads (IMEP/CERI/ …) at a glance
De OETO heeft alle publieke optredens van ‘diensthoofden’ op jaarbasis opgeteld. Er is een piek waar te nemen eind augustus, begin september. De optredens worden gekenmerkt door een sterke neiging tot provocatie en een zeer negatieve ingesteldheid. Ook worden keer op keer de leerkrachten of hun vertegenwoordigers op een onheuse manier bejegend. Zelf stelt het rapport dat deze diensthoofden op jaarbasis ongeveer 6 uren aan publieke optredens presteren. Dit is veel lager dan de beroepsgroep die door hen bekritiseerd wordt.
Conclusie: de diensthoofden uiten weliswaar kritiek op basis van onwetenschappelijke cijfers ten aanzien van de leraar, maar halen zelf slechts een fractie van diens prestaties. Sorry niemand.
Meer bescheidenheid graag
“De onderwijspersoneelsleden zijn het meer dan beu om op grond van dubieuze studies niets dan verwijten naar het hoofd geslingerd te krijgen”, vat De Weerdt samen. “ACOD Onderwijs doet geen uitspraken over de zwaarte van andermans beroep. Wij zouden het waarderen dat anderen zich even bescheiden zouden opstellen.”