De Vlaamse regering heeft beslist om het tijdelijk project ‘schoolbank op de werkplek’ – beter gekend als duaal leren – uit te breiden met 14 opleidingen en 124 scholen.
Aanvankelijk werd bovenop het reguliere lesurenpakket voor de looptijd van het project een extra aantal lesuren toegekend. Dat pakket bestond uit een vaste sokkel van 12 lesuren en een variabele sokkel tussen de 6 en 11 lesuren, toegekend afhankelijk van het aantal regelmatige leerlingen in het project.
Nu stellen we vast dat het principe van extra lesuren wordt verlaten.
Aan de scholen en centra die door de uitbreiding van het project worden gevat, wordt een financiële incentive toegekend van 10.000 euro.
De beslissing van de Vlaamse Regering om de piste van de lesuren te verlaten, is voor ons onaanvaardbaar. ACOD Onderwijs heeft dan ook een protocol van niet akkoord getekend. Waarom?
In tussentijdse evaluaties wordt aangegeven dat de slaagkansen van duaal leren in grote mate afhangen van de begeleiding van de jongere. De personeelsleden geven aan dat de extra lesuren die aan deze begeleiding worden gespendeerd, van cruciaal belang zijn om een kwaliteitsvol standaardtraject voor de jongere uit te bouwen en op te volgen. Als die extra lesuren niet langer voorzien worden, is er geen garantie meer dat er voldoende zal ingezet worden op trajectbegeleiding. De middelen voor die trajectbegeleiding moeten dan immers uit het beschikbaar reguliere lesurenpakket komen.
De Vlaamse regering stelt dat de incentive aantoonbaar moet worden aangewend voor de realisatie van de duale opleiding. Dit is een zeer vrijblijvende uitspraak. Ze garandeert niet dat deze incentive zal worden omgezet in lesuren om zo een kwaliteitsvolle trajectbegeleiding te voorzien. De personeelsleden zullen de begeleidingstaak boven op hun gewone opdracht moeten opnemen.
Zelfs indien een school beslist om de incentive van 10.000 euro volledig om te zetten in lesuren, kan ze maximaal één derde inrichten van de extra omkadering die vroeger voorzien was. Dit is zonder meer een achteruitgang en legt een hypotheek op de slaagkansen van het project duaal leren.
Het is een beslissing van de Vlaamse regering om het contingent van scholen in dit tijdelijk project fors te vergroten. Ze heeft zich bij het vaststellen van de omkadering niet afgevraagd wat de noden zijn van een school die duaal leren kwaliteitsvol wil inrichten. De beschikbare middelen zijn gedeeld door het aantal scholen die men Vlaanderenbreed in het project wil laten instappen, waardoor kwantiteit voorrang krijgt op kwaliteit.
ACOD Onderwijs verwacht van een overheid met een visie voor kwaliteitsvol onderwijs dat ze eerst evalueert wat de noden zijn van een school om een duaal traject succesvol te kunnen ontplooien. Vervolgens moet ze nodige middelen voorzien en kan zij een volgende stap zetten.
Wij moeten nogmaals vaststellen dat deze Vlaamse regering duidelijk meer ambitie dan middelen heeft en dat ze niet bereid is haar ambitie af te stemmen op de schaarse middelen.
![]() |
Nancy Libert adjunct-algemeen secretaris Wil je de auteur contacteren? Stuur haar dan een e-mail. |